1
0
Vota!

Moció per una sanitat 100% pública.

Per una única sanitat 100% pública, igual per a tothom, ni concertada ni diners públics a la privada. Només un sistema, només un conveni.

A Catalunya, el 2010 es va retallar en més de 1.500 milions d’euros el pressupost del Departament de salut i es va abaixar un 5% el sou del personal sanitari.

Les retallades dels governs de CiU es van veure agreujades per les reduccions en el pressupost en Sanitat per part dels diferents governs de l’Estat espanyol.

L’any 2012 es va implantar el copagament i la inversió va disminuir un 6%. Durant els anys següents aquestes retallades no es van revertir. Un informe de la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública estima que el sistema sanitari va reduir des del 2009 entre 15.000 i 21.000 milions d’euros el pressupost.

Les conseqüències d’aquestes retallades encara s’arrosseguen: menys personal i menys recursos. A Catalunya, s’han perdut uns 1.020 llits d’aguts i 780 de sociosanitaris. A l’atenció primària, més de 1.000 professionals menys. Aquesta situació de mancança de recursos i de forta precarització laboral ha estat present a l’hora de fer front a la crisi sanitària provocada pel Covid-19.

Així, des de l’any 2012 que vam començar a lluitar contra aquestes retallades amb les tancades a diferents centres no parem de demanar el mateix, més recursos per a la sanitat i una sanitat 100% pública. Una sanitat, un únic conveni, igual per tothom (en aquest moment estem regides per diferents formes de relacions laborals, des de el conveni a la majoria de centres concertats fins als estatuts dels treballadors de l’ICS, el que suposa agravis tant en salaris com en condicions de treball).

En aquests anys de lluita hem acumulat un bon nombre de reclamacions concretes, tant des del personal sanitari com des del moviment veïnal i les associacions de defensa de la sanitat pública.

A Cardedeu volem reforçar l’atenció primària i volem anar més enllà dels discursos que parlen de centralitat als fets, i demanem una inversió important en un servei de salut que és el primer punt de contacte de les usuàries amb el sistema i el més proper.

Van començar tancant les urgències nocturnes i van continuar precaritzant els treballadors, retallant drets laborals, amb unes plantilles menses i generant unes importants llistes d’espera per accedir al professional de referència.

Volem que el nostre hospital de referència sigui de provisió, gestió i titularitat pública al 100%. En aquests moments és un hospital concertat en mans d’una fundació, on els seus treballadors també pateixen precarietat i amb llistes d’espera fruit de les retallades.

Tots hem estat testimonis de la precarietat en la que han treballat les sanitàries aquests dies de pandèmia, sense EPIS, treballant hores i hores, exposant la seva vida i salut i la dels seus.

També volen enfortir la salut pública i que es pugui treballar més enllà de la malaltia en els determinants socials de la salut que fan que moltes persones emmalalteixin. Això s’ha vist actualment amb la ciris del COVID, on s’ha demostrat més incidència als barris o zones més desfavorides i així amb moltes de les malalties més prevalents i la esperança de vida de les persones.

Sabem que totes aquestes llargues reclamacions no es faran efectives si no s’aborda un important increment pressupostari en l’àmbit del Departament de Salut.

És per això que proposem al Ple, l’aprovació dels següents acords:

  1. Instar al govern de Catalunya i a les forces polítiques representades al Parlament de Catalunya perquè aprovin un increment pressupostari dràstic en Salut per garantir el compliment dels compromisos d’inversions.
  2. Instar al Departament de Salut a elaborar un Pla de xoc per reduir dràsticament les llistes d’espera de les atencions que s’han vist alterades per la gestió de la crisi sanitària del Covid-19.
  3. Instar al Departament de Salut perquè garanteixi EPIS en condicions i proves PCR o serologies per a totes.
  4. Instar al govern de Catalunya perquè faci efectiva la recuperació del 5% retallat el 2010 de les DPOS i de les pagues endarrerides que van prometre pagar.
  5. Creació d’una mesa de negociació entre el Departament de Salut i representants de Sanitàries en lluita. Per un únic sistema sanitari. Per una sanitat 100% pública. Per un conveni únic.
  6. Paral·lelament taules de negociació per temes de cada territori.
0 Opinions
Resultat ple municipal
4
10
3

Opinions

Encara no hi ha cap opinió, digues la teva!

Dona la teva opinió

Registra't per poder opinar!