0
0
Vota!

Declaració institucional relativa a la commemoració del dia internacional contra la corrupció.

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va proclamar el 9 de desembre Dia Internacional contra la corrupció, amb la finalitat de prevenir i conscienciar sobre aquesta tipologia d’ il·lícit en els països membres. Mitjançant aquesta iniciativa, la ONU alertava dels efectes nocius de la corrupció a nivell institucional i econòmic, igual que ja es va fer amb la fixació d’objectius durant la Convenció de les Nacions Unides en la Resolució 58/4 de l’Assemblea General, contra la corrupció, aprovada en 2003 i que ha estat ratificada per 182 països fins a la data.

De manera paral·lela, l’Assemblea General de les Nacions Unides va voler donar impuls a la lluita contra la corrupció en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible plasmats en l’Agenda 2030.

Concretament en l’Objectiu número 16 s’aborden mesures en les que es recollia la necessitat de promoure pràctiques més responsables, sostenibles i inclusives de cara a la gestió política.

A Espanya, segons l’últim baròmetre del CIS, la corrupció és un dels problemes principals per als ciutadans, per darrera de l’atur, els polítics i els problemes d’índole econòmic. Aquesta preocupació genera als espanyols desafecció cap als seus polítics i cap a la vida institucional en general, tot això agreujat pels casos de corrupció protagonitzats pels principals partits i actors polítics en democràcia.

Recentment, hem estat testimonis de com la justícia ha pres cartes en l’assumpte, donant publicitat de la sentència del cas dels ERE. La Audiència Provincial de Sevilla ha considerat a dos expresidents i a varis exministres de governs socialistes responsables d’una xarxa fraudulenta, que s’aprofitava de les ajudes públiques concedides a empreses en situació de crisi.
Tampoc podem oblidar-nos de l’ocorregut amb el cas de la Gürtel, en el que els Tribunals condemnaren per primera vegada a una formació política com a partícip a títol lucratiu d’un delicte de corrupció. Encara queden peces separades, sobre les quals la Fiscalia segueix demanant que s’obrin de nou per existir indicis probatoris.

D’igual manera, aquest estiu, la Fiscalia també va denunciar davant l’Audiència Nacional que la família Pujol havia ocultat nous fons a Andorra. En els quatre anys i mig que es porta investigant el cas, s’han cursat un important número de comissions rogatòries als estats sobre els quals existia sospita de que la família Pujol podia tenir comptes ocults. La UDEF i la UCO són partícips d’aquestes investigacions a dia d’avui i cerquen aclarir tots els interrogants sobre un dels majors casos de frau esdevinguts al nostre país.

La repercussió d’aquest successos ha erosionat greument la legitimitat de la nostra democràcia, a més d’augmentar la desconfiança cap al sector públic i reduir els nivells de qualitat democràtica. En conseqüència, és necessiten dur a terme polítiques actives que sensibilitzin i conscienciïn d’aquesta lacra per a garantir una major transparència i rendició de comptes per part dels servidors públics.

Considerem que aquests objectius no poden aconseguir-se únicament mitjançant accions individuals, sinó que deuen ser el producte d’un nou enfocament de governabilitat multinivell en el que els governs locals i nacionals complimentin la seva acció i on el diàleg constructiu entre el sector públic, el sector privat i la societat civil sigui constant.

Per tot això, reafirmem el nostre compromís per a combatre la corrupció en totes les seves formes, així com posar la transparència, la rendició de comptes i la participació en el centre de les nostres agendes locals i globals.

En conseqüència, proposem al Ple Municipal, mostrar el seu suport a la Resolució de la Convenció de les Nacions Unides i sumar-se a la commemoració del Dia Internacional contra la Corrupció.

0 Opinions
Resultat ple municipal
4
11
2

Opinions

Encara no hi ha cap opinió, digues la teva!

Dona la teva opinió

Registra't per poder opinar!