0
0
Vota!

Moció per a la suspensió de la venda d'armes espanyoles a la coalició saudita que intervé al conflicte del Iemen.

Des de març del 2015 fins al de juliol de 2018, la coalició internacional encapçalada per l’Aràbia Saudita que opera a la guerra del Iemen, ha dut a terme més de 18.000 bombardejos amb armes subministrades per diversos països, i ha comés desenes de presumptes crims de guerra duent a terme atacs deliberats i indiscriminats contra objectius civils, com ara: escoles, hospitals, mesquites, fàbriques, mercats, noces i funerals.

A l’informe d’agost del 2018, al Consell de Drets Humans de l’ONU recomana a la comunitat internacional “abstenir-se de subministrar armes que podrien ser utilitzades a la guerra del Iemen”, ja que totes les parts en el conflicte armat del Iemen han comès amb impunitat violacions greus del dret internacional.

El cost humà del conflicte del Iemen, en els més de tres anys i mig que dura, ha estat qualificat per l’ONU des de març de 2017 com la catàstrofe humanitària més gran de l’actualitat. Segons Nacions Unides, fins a gener de 2018, en el conflicte del Iemen havien mort almenys 6.000 civils, més de 50.000 han resultat ferits i hi ha tres milions de persones desplaçades internes. D’una població de 29,3 milions de persones, més de 22 milions necessiten ajuda humanitària per cobrir les seves necessitats més bàsiques, de les quals 11 milions es troben en situació d’extrema necessitat. Es tracta d’una crisi exacerbada pel bloqueig marítim imposat per part de la coalició saudita, que constitueix una greu infracció del dret  internacional humanitari.

Entre 2015 i 2017, malgrat el risc de ser còmplice de la comissió de crims de dret internacional, l’estat espanyol va exportar armes a l’Aràbia Saudita per valor de 932 milions d’euros i va autoritzar l’exportació d’armes per valor de 1.235 milions d’euros. És necessari que Espanya adopti mesures significatives per sumar-se a la creixent llista de països que apliquen ja des de fa mesos mesures restrictives i no autoritzen ni exporten armes que es puguin utilitzar en el conflicte del Iemen.

Per aquestes raons, els grups municipals de l’Ajuntament de Cardedeu proposen al Ple l’adopció dels següents ACORDS:

  1. Instar el Govern espanyol a suspendre la venda d’armes i denegar les autoritzacions d’exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita que podrien ser utilitzades en el conflicte del Iemen, almenys mentre es tingui informació de fonts fiables i fidedignes o mentre es mantingui un risc substancial que aquestes es puguin utilitzar per cometre o facilitar la comissió de violacions greus del dret internacional dels drets humans o del dret internacional humanitari.
  2. Transmetre aquest acord a la Presidència i Vicepresidència del Govern espanyol, així com als Ministeris d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Indústria, Comerç i Turisme, Defensa, Interior i Hisenda, a més de la Secretària d’Estat de Comerç que presideix la Junta Interministerial que regula el comerç d’armes espanyol.
0 Opinions
Resultat ple municipal
15

Opinions

Encara no hi ha cap opinió, digues la teva!

Dona la teva opinió

Registra't per poder opinar!