1
0
Vota!

Moció per donar el nom de "Plaça de l'1 d'Octubre" a un espai públic de Cardedeu.

El diumenge 1 d’octubre de 2017 passarà a la història de Catalunya com la data que una gran part de la població va sortir al carrer a defensar de forma cívica i serena un dret inherent a la democràcia, el de decidir el seu futur com a país anant a votar en el referèndum convocat per la Generalitat de Catalunya i protegint els col·legis electorals durant tota la jornada.

Encara que suspès cautelarment per la justícia espanyola, una bona part de la ciutadania de Catalunya es va negar a ser silenciada i el referèndum es va celebrar, essent comptabilitzats més de 2,2 milions de vots. Tanmateix, va ser impedit el recompte d’uns 770.000 vots més, ja que van ser clausurats més de 400 col·legis electorals i requisades les seves urnes, en molts casos ja plenes.

Els vots favorables a la independència van superar els 2 milions (90%) amb una participació que va superar el 43% del cens electoral, tot i la dura repressió que els cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van realitzar contra la població. L’informe final del Departament de Salut comptabilitzà 1.066 persones ateses pels serveis mèdics, les imatges van donar la volta al món i van significar la vergonya de l’Estat espanyol i de la Unió Europea, que fins ara s’ha negat a buscar solucions al conflicte.

A Cardedeu, centenars de veïns van sortir a defensar les seus electorals i els drets democràtics. Alguns havien passat les nits anteriors als col·legis per assegurar-ne l’obertura, altres hi van anar de matinada per garantir el dret de vot. Gràcies a aquesta exemplar acció, van ser 7414 les persones de la nostra vila que van votar, una participació del 55% del cens, que  no va ser més gran a causa del tancament precipitat a mitja tarda d’un dels tres col·legis electorals davant la pressió policial. El resultat local del recompte va ser de 6818 vots favorables a la independència de Catalunya (92%), 380 vots en contra (5%), 151 vots en blanc (2%) i 65 vots nuls (1%).

Nou mesos després, les repercussions de l’1 d’octubre encara segueixen. La repressió política contra Catalunya exercida pel govern espanyol a l’empara de l’article 155 de la Constitució Espanyola i amb la col·laboració necessària de la resta de partits autoanomenats “constitucionalistes", va forçar la convocatòria d’unes eleccions autonòmiques que de nou van  donar la victòria a les forces independentistes refermant el compromís de la ciutadania amb la llibertat i les vies pacífiques i democràtiques. Tanmateix, la judicialització de la situació política ha portat a la presó i a l’exili a bona part del legítim  govern català, però també als líders socials i polítics d’entitats i partits independentistes pel simple fet de donar suport a la causa catalana. Ens trobem ara en una clara bifurcació històrica: d’una banda el camí de llibertat, defensat l’1 d’octubre i  confirmat de forma incontestable a les posteriors eleccions del 21 de desembre que han acabat desembocant en el nou govern presidit per Quim Torra; de l’altra banda, el camí de repressió, persecució policial, empresonament injust i exili  forçat impulsat per les forces unionistes del PP, PSOE i C’s.

A Cardedeu ens hem expressat de forma clara i contundent a favor del camí de democràcia i llibertat. Per aquest motiu, considerem que cal fer des de les institucions locals un reconeixement públic a tots els veïns —voluntaris, votants, treballadors públics i representants civils— que de manera decidida van fer possible que l’1 d’octubre el conjunt de la  ciutadania pogués exercir un dret que hauria de ser la base elemental de la convivència pacífica, el d’expressar  lliurement la pròpia opinió a través del vot democràtic.

Els partits que presentem aquesta moció considerem que l’Ajuntament de Cardedeu, com a institució pública i  representativa de la realitat social, ha de dedicar un espai públic a aquella jornada històrica.

 

Per tot això, es proposa al Ple l’adopció dels següents ACORDS

Primer. Instem el govern municipal a donar a conèixer públicament sota el nom de “Plaça de l’1 d’octubre” l’espai públic obert situat al nord del carrer Llinars, entre els carrers Marededéu del Pilar i Jaume Campmajor.

Segon. Instem el govern municipal a iniciar els tràmits pertinents per a l’aprovació i consolidació legal d’aquesta denominació, en tots els organismes i instàncies que pertoquin.

Tercer. Instem el govern municipal a informar d’aquest acord al butlletí municipal, al web i a les xarxes socials de l’ajuntament.

Resultat ple municipal
12
2

Opinions

Encara no hi ha cap opinió, digues la teva!

Dona la teva opinió

Registra't per poder opinar!