3
2
Vota!

Moció per dedicar el nom de la nova plaça del poble sec a Frederica Montseny.

Frederica Motseny (1905-1994), fou una anarquista de la CNT-FAI, dona lluitadora i un personatge clau de la nostra història contemporània.

Atès que les dones estan clarament infrarepresentades al nomenclàtor de Cardedeu malgrat que són la meitat de la població, i que aquesta desproporció, que ignora nombroses dones que són tan o més dignes de reconeixement, s'ha de corregir.

Atès que és important el reconeixement de les dones als noms de les nostres places i carrers per fer explícita  l'existència d'una genealogia femenina -d'unes dones d'ahir que són referencials per a les dones d'avui demà-.

Atès que cal recuperar la memòria de la lluita antifeixista per rehabilitar-la de les tergiversacions i ocultacions perpetrades per la dictadura franquista durant quaranta anys, i perpetuades després de la transició, cosa que afecta d'una manera especial la tradició anarquista, que tant important va ser entre el moviment obrer català.

Atès que enguany s'ha complert el 20è aniversari de la mort de Frederica Montseny, i el 2015 farà 110 anys del seu naixement.

Atès que Frederica Montseny, a més va ser una de les primeres dones a ocupar un càrrec ministeria Europa, va ser:

  • Una dona compromesa amb la defensa dels drets de les dones des de el pensament polític, però també des de l'acció. Frederica, com diu Mary Nash, va transgredir les normes de gènere com a dona jove i mare en un espai públic de màxima responsabilitat política.
  • Una dona amb un ferm compromís de transformació social. A més de les seves aportacions com a militant anarquista, durant el temps que va ocupar el ministeri la seva acció política va tenir com objectiu la construcció d'una sanitat pública que millorés les condicions de vida de les classes populars: superant la tendència a la,beneficència de les polítiques de salut, va crear les condicions per la millora de la cultura popular de la higiene, va impulsar l'educació sexual i la difusió de mitjans preventius contra les malalties venèries, i va impulsar un pioner projecte de llei pel dret a l'avortament -un dret a dia d'avui encara qüestionat.
  • Una dona clau en la lluita antifeixista, que per tal de reforçar la lluita antifeixista fins i tot va contradir els seus ideal anarquistes i va entrar al Govern com a Ministra de Sanitat i Assistència Social.

 

Per tot això, el Ple de l'Ajuntament de Cardedeu adopta el següent ACORD:

Primer: Que l'Ajuntament de Cardedeu faci la tramitació prevista, informant amb caràcter previ a la Comissió Municipal de Patrimoni, per tal que la nova plaça existent entre el carrer Rifanyes amb Avinguda de Catalunya, al barri cardedeuenc del Poble Sec, passi a anomenar-se plaça Frederica Montseny, coincidint aquest any amb el 20è aniversari de la seva mort.

0 Opinions
Resultat ple municipal
9
6
2

Opinions

Encara no hi ha cap opinió, digues la teva!

Dona la teva opinió

Registra't per poder opinar!