5
1
Vota!

Moció del Grup municipal de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) per a l'abolició de l'ús de les bales de goma..

Els Països Catalans són dels pocs indrets europeus on la policia utilitza bales de goma en manifestacions i esdeveniments públics.

La dotació de projectils de goma dels Mossos d’Esquadra, d’un pes de 90 gr. i capaços d’arribar a una velocitat de més de 200 m/s (més de 720 km/hora) són considerats pel protocol tècnic intern com a armes “less-letal”, és a dir, “menys letals”. L’evidència però, demostra que poden causar danys permanents als òrgans vitals i, a més, són difícilment controlables.

Limitant-nos a un sol exemple, i deixant de banda altres tipus de lesions, a l’estat espanyol són 23 les persones que han perdut un ull des de 1990 fins avui, a causa d’aquests projectils. Per tant, el terme “menys letal” ha de ser definitivament considerat inadequat perquè, donat el potencial destructiu d’aquestes armes, no garanteix la seguretat dels ciutadans, sinó que esdevé un risc.

Fa sols dos anys a la ciutat de Barcelona tres nois van perdre l’ull a causa de l’impacte d’una bala de goma. Un altre va estar ingressat a la UCI durant una setmana, amb un traumatisme cardiopulmonar, tement per la seva vida. El juliol  d’aquest any passat un altre noi va perdre l’ull dret. A aquests casos s’hi afegeixen ferits greus en diferents parts del cos - pit mandíbula, orella, cames, etc -, fet que ens poda a la conclusió que cada vegada que es disparen aquestes les bales de goma causen afectats greus.

A principis d’abril, la policia autonòmica del País Basc va carregar contra uns aldarulls esporàdics al sortir d’un partit de Futbol celebrat a Sant Mamés, l’estadi de l’Athlètic de Bilbao. En aquesta ocasió, una bala de goma va impactar contra Íñigo Cabacas Liceranzu, un jove de 28 anys que va resultar greument ferit al crani. L’impacte del projectil dels antidisturbis de l’Ertzaintza li va causar lesions cerebrals que dies més tard li van provocar la mort.

 

Per tot això, la Candidatura d’Unitat Popular de Cardedeu demana al Ple Municipal l’aprovació dels següents ACORDS:

1) L’Ajuntament de Cardedeu demana l’abolició de l’ús de bales de goma, tal i com a succeït en altres països europeus.

2) Traslladar l’acord al Govern de la Generalitat de Catalunya, als diversos grups parlamentaris que conformen l’actual Parlament de Catalunya i al col·lectiu promotor de la iniciativa Stop Bales de Goma!

0 Opinions
Resultat ple municipal
7
9

Opinions

Encara no hi ha cap opinió, digues la teva!

Dona la teva opinió

Registra't per poder opinar!